Skal produsere 10 millioner smolt årlig

Bremnes Seashore bygger ut for en halv milliard i Trovåg. Det skal produseres mer og større smolt, på kortere tid og med ny akvateknologi. Settefiskanlegget i Vikebygd blir da et av de største i regionen med helt ny resirkuleringsteknologi. Og allerede planlegges det ytterligere utbygging.


Om få år vil det bli produsert nærmere 10 millioner smolt i Trovåg. Den første av i alt fire nye haller starter produksjonen til neste år. 

- Vi har fått en konsesjon på ti millioner smolt årlig, og vil med det nye anlegget produsere større smolt og samtidig redusere produksjonstiden i sjø. Den første av i alt fire nye haller vil være i produksjon om et års tid, og dersom alt går etter planen vil byggingen av de neste hallene starte opp i 2016 og 2017, forteller regionssjef for settefisk i Bremnes Seashore, Øyvind Haraldseid. 

Slik blir det seende ut på Trovåg om noen års tid. Bremnes Seashore investerer nærmere en halv milliard på det nye anlegget på Trovåg. Bilde/tegning: Akvator

Større fisk og kortere tid i sjø 

Akvator har stått bak prosjekteringen av det nye anlegget, og grunnarbeidene på totalt 22 mål er allerede godt i gang. Bremnes Seashore Offshore har store planer for Trovåg, og vil bygge ut for nærmere en halv milliard kroner de neste årene. 

 Den første av i alt fire produksjonshaller reiser seg i disse dager, og produksjonen starter neste år. I hver av hallene skal det kunne produseres tre millioner smolt. I de to største hallene, hver på 4 mål, skal det produseres større smolt, opptil 400 gram. 

 - I den første og minste hallen vil det produseres smolt opptil 200 gram, mens i de to neste vil vi produsere større fisk. Dersom vi klarer å øke størrelsen på fisken før vi setter den ut i sjøen reduserer vi produksjonstiden i sjø før slakt, fra ca 18-20 måneder ned til ca. et år, sier Haraldseid. 

Men den store produksjonsøkningen ville ikke vært mulig uten ny resirkuleringsteknologi, påpeker Haraldseid. 


Resirkulerer vannet

- Bare i den første hallen vil vi ha til sammen 12 kar, 12 meter i diameter, med totalt 3800 kubikkmeter vann. Og samtidig som de nye hallene bygges legger vi også inn et helt nytt anlegg for resirkulering av vann. Dermed vil vi kunne resirkulere mellom 97 og 98 prosent av vannet vi bruker, sier Haraldseid. 

Få, om noen, settefiskanlegg i regionen med denne resirkuleringsteknologien vil ha så stor produksjon. I tillegg til ny resirkuleringsteknologi , vil vaksinering av fisken bli effektivisert. En egen vaksinasjonsavdeling blir nå så og si helautomatisk. 

 - Vi vil kunne vaksinere 20 000 smolt på en time, kun med hjelp fra en person. I dag vaksinerer vi 10 000 i timen, og da er vi mellom fire og fem personer i arbeid kun på dette, sier Haraldseid. 

Etter at den første hallen har startet produksjonen neste år, vil Bremnes Seashore sannsynligvis starte byggingen av neste hall umiddelbart. Selv om det ligger planer for alle hallene, vil oppdrettsselskapet vurdere byggingen etter markedssituasjonen. Og så langt ser det bra ut . 

Fra Trovåg til Europa 

Fisk fra Trovåg fraktes verden over, og kan finnes i disker både i Europa og Asia. Det er store markeder for norsk laks, fortelle Haraldseid. 

- Oppdrettsnæringen har vært flinke til å opparbeide seg nye markeder. EU er et enormt marked, både Tyskland, Frankrike og Danmark er store importører av norsk laks. Det er også Asia, som vil vokse enda mer. I fjor mistet vi Russland som sto for en god del av lakseeksporten fra Norge. Likevel merket vi det lite på etterspørselen, sier Haraldseid. 

Dessuten er de unge blitt rå på sushi, og det merkes. 

- Bremnes Seashore lanserte i fjor sitt eget sushiprosukt, Salmaraw. Vi var spente på hvordan mottakelsen ville bli, men etterspørselen gikk over all forventning, forteller Haraldseid, som til neste år kan markere 30 år med settefiskproduksjon i Trovåg. 

Større utvidelse 

Han var en av gründerne bak Trovåg Laks som startet opp i 1986. Også den gang var det lysende utsikter for oppdrettsnæringen. 

 - Vi startet opp med en halv million i konsesjon. Det var god etterspørsel etter laks, prisen kunne være oppe i 100 kroner kiloen og det var mangel på smolt. Det ble sagt at dersom vi dro nordover sto folk på «øyane» og viftet med tusenlappene for å få tak i smolt, ler Haraldseid. 

 I 1997 kom Bremnes Seashore A/S inn som 50 prosents eier av Trovåg Laks. I 2006 ble det Bømlo-baserte selskapet 100 prosents eier av selskapet. Samtidig som utbyggingen foregår for fullt, og byggeplanene for de neste årene er klar, har settefiskanlegget begynt å tenke ytterligere utvidelse i Vikebygd. 

 - Vi har henvendt oss til kommunen i forbindelse med utvidelse nord for dagens byggetomt, der vi ønsker å legge til rette for ytterligere utvikling av akvakulturområder for virksomheten vår, forteller Haraldseid. text goes here

Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden

Rediger Content Item
On test
Aktuelt detaljer
/aktuelt-details