Kurser ungdom i hverdagsøkonomi

De siste ukene har sparing, budsjett, gjeld og konfirmasjonspenger stått på timeplanen for niendeklassingene i Vindafjord. Banksjefen er timens lærer, og serverer flere aha-opplevelser om både lommepenger og lommetyver.


- Nå som elevene begynner å nærme seg konfirmasjonen, vil de snart ha mye penger å rutte med. Vi vil gi dem gode tips som lærer dem å tenke smart pengebruk i hverdagen. Både for å ruste dem økonomisk for framtida, og forebygge at de begynner å vikle seg inn i økonomisk uføre allerede nå, forteller banksjef Magne Christiansen i Sparebank 1 SR-bank. 

Hvert år turnerer han ungdomsskolene i distriktet for å gi niendeklassingene et lynkurs i smart hverdagsøkonomi. Onsdag var han innom Vikedal ungdomsskule for siste undervisningstime dette året.

- Den verste lommetyven er faktisk småkjøpene man selv gjør hver eneste dag. Cola-flaskene eller skolebollene du kjøper i løpet av året kan fort bli store summer, forteller banksjef og lærer på Vikedal ungdomsskule for en liten time, Magne Christiansen i Sparebank 1 SR Bank. (Foto: Sparebank 1 SR-bank)

Lommetyvene 

- Hvor mange av dere har vært utsatt for lommetyver, spør Christiansen klassen. 

 Joda, flere har opplevd å bli frastjålet både mobil og lommebok på ferieturer. 

 - Men de mest effektive lommetyvene er derimot kebaben, cola-flaska eller lipglossen som handles spontant og i mange tilfeller hver eneste dag. 40 kroner her og 20 kroner der blir til slutt store summer. I løpet av et år kan slike hverdagslige småkjøp summeres til nærmere 15-20 000 kroner for mange ungdommer. Og de tusenlappene kunne betalt mye av den nye mopeden eller sertifikatet, poengterer Christiansen. 

Å ha et bevist forhold til hverdagsøkonomi er ikke like selvsagt for alle elevene han møter. Det er veldig varierende hvor klar de er over sin egen pengebruk. 

- Det er mange som er ansvarlige med tanke på penger og økonomi. De har inntekt fra egen jobb og tenker over hvor pengene kommer fra og hva de brukes på. Så er det de som ikke nødvendigvis har oversikt over pengeflyten. Foreldrene er hovedsponsor ennå, og lommepengene blir tatt for gitt. Og de elevene får seg noen aha-opplevelser i løpet av timen, forteller Christiansen. 

Mange havner i gjeldsfella 

Stadig flere unge får seg også kredittkort, og da er det ikke alltid like enkelt å se at pengene forsvinner. Det kan fort bli store summer av mange nesten bagatellmessige småkjøp hver dag året gjennom. Til tross for at mange ungdommer bruker pengene sine smart, er det også en bekymringsfull utvikling i pengebruken hos mange unge voksne i Norge. 

Det har vært en alvorlig øke hos ungdom som får anmerkninger og drukner i gjeld som følge av blant annet overdreven bruk av kredittkort. 

 - 28 000 nordmenn mellom 18 og 26 år har i dag betalingsanmerkninger og skylder til sammen 1,1 milliard kroner. Når vi underviser elever i pengebruk er det blant annet for å få dem til å innse følgene av uvettig pengebruk. Med betalingsanmerkninger kan du fort få problemer med å blant annet å ta opp lån eller tegne mobilabonnement. Det kan til og med hindre deg fra å få ulike jobber i fremtiden, påpeker Christiansen.

Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden

Rediger Content Item
On test
Aktuelt detaljer
/aktuelt-details