Klar for ny hverdag i arbeidslivet

Andreas Fosse (t.v.) Kristoffer Apeland, Sondre Opheim og Sivert Vestbø er årets rekrutteringer for Berge Sag Fagbygg. En spennende tid i lære står i vente for de fire lovende tømrerne. Foto: Jan Henrik Heggebø

Nå er fire nye lærlinger klare for å svinge hammeren for Berge Sag Fagbygg. De ferske lærlingene ser frem til å bytte ut skolebenken med det travle arbeidslivet.

- Nå gleder jeg meg til en kjekk og spennende fremtid med mye arbeid. Det blir en forandring i hverdagen, med hardt arbeid fra tidlige morgener til sene ettermiddager, sier Sondre Opheim (18) fra Etne, som nå er klar for to år i lære. 

Tiden er inne for årets rekruttering av unge og lovende tømrere. I Berge Sag Fagbygg er lærlingplasser blitt bedriftens viktigste rekrutteringtiltak. I februar i år stilte Aase Vinjerui Berge, daglig leder i Berge Sag Fagbygg, og flere av bedriftens instruktører på nettverkskick-off for skoler, for å gjøre elever bedre rustet for arbeidslivet som venter. Vinjerui Berge er en av de som mener at utplasseringen i tømrerbedrifter er med på å gjøre elever på videregående skole bedre forberedt på hverdagen i arbeidslivet. Etter at det private næringslivet begynte å samarbeide tettere med skolene, mener hun at læretiden på skolebenken har blitt forbedret, og samarbeidet med tømrerfirma fører til mer nødvendig praksis for elevene. 

- Valget var enkelt

Andreas Fosse (t.v.) har tidligere erfaring i arbeidslivet, mens Vestbø, Opheim og Apeland kommer rett fra skolebenken. Det de har til felles er møtet med en ny hverdag som lærling i Berge Sag Fagbygg. Foto: Jan Henrik Heggebø

Gjengen i Berge Sag Fagbygg består av 27 tømrere med fagbrev, hvorav to har mesterbrev. Nå tilføyes også fire ivrige lærlinger i tømrergjengen. 

Etnebuen Sondre Opheim og Kristoffer Apeland (18) fra Haugesund har nylig fullført to år på tømrerlinjen på henholdsvis Ølen- og Haugaland Videregående skole. Andreas Fosse (24) fra Ølensvåg skal ta teoretisk privatisteksamen til tømrerfagbrev, og har allerede tre år med praksis i tømrerfaget. Nå skal han tilbringe ett år som lærling i Berge Sag Fagbygg, før han tar fagbrevet neste sommer. Sivert Vestbø (18) fra Sandeid har gått første året på tømrerlinjen i Sauda, og det siste i Ølen. 

Apeland søkte læreplass hos ulike tømrerfirma, men det største ønsket var å få tilbud av Berge Sag Fagbygg, som har hatt et tett samarbeid med skolene i distriktet. Tilbudet fikk han, og nå ser han frem til å bli en del av tømrergjengen i Ølensvåg.

- Jeg har i skolesammenheng vært på utplassering hos Berge Sag. Valget var enkelt. Det som gjorde at jeg søkte arbeidsplass her var det gode miljøet jeg fort kom inn i under oppholdet mitt hos dem. Jeg lærte mye, og ser fram til å lære mer. Det er et privilegium at firmaet ønsket å ha meg i sine rekker, sier Apeland. 

- Det ville vi veldig gjerne, tilføyer en travel Vinjerui Berge i forbifarten, som har tatt med seg gjengen i tømrerselskapet på Gjestegården i Ølen. 

Sondre Opheim var fast bestemt på hvilke tømrerfirma han ville søke læreplass hos, og også han fikk tilbudet fra Berge Sag Fagbygg. 

Både Apeland og Opheim er samstemt i hva som blir den største gleden, samt den største utfordringen i sitt første møte med arbeidslivet:  å bytte ut teori med praksis. På skolebenken har de lært mye, men de ser nå fram til å lære enda litt mer i arbeidslivet. 

- Nå er jeg klar for å jobbe. Jeg er ivrig etter å bruke den teoretiske kunnskapen i praksis i enda større grad, sier Opheim. 

- Å stå opp tidlig å få brukt armene litt er noe jeg gleder meg til. I løpet av to år i lære skal jeg ta til meg alt jeg kan av informasjon, slik at jeg en gang kan bli en erfaren tømrer for Berge Sag, forteller Apeland. 

Mange av Berge Sags erfarne tømrere velger å benytte seg av stipendtilbudet. Bjørn Heggen (t.h.) er en av de som skal tilbringe de neste to årene som student i Bergen på teknisk fagskole. Da kommer stipendtilbudet godt med. Foto: Jan Henrik Heggebø

Støtter videreutvikling 

Siden Berge Sag begynte med lærlingtilbud har de hatt mer enn førti lærlinger som alle har fått svennebrevet etter opplæring. Med mindre og mindre tilgang på tømrere med fagbrev, har lærlinger blitt en ettertraktet ressurs. Berge Sag Fagbygg har en målsetting om at 10 prosent av de ansatte skal være lærlinger. 

Noe som kan være med på å trekke lærlinger til Berge Sag Fagbygg, er tilbudet de får om å søke stipend til videreutvikling innen deres fagområde. På heltidsstudier støtter bedriften opp med 30 000 kroner årlig, mens på deltid støttes studenten med 12 000 kroner årlig. De ansatte i tømrerselskapet som velger videreutdanning, får også mulighet til å rekrutteres inn i andre stillinger og selskaper i Berge Sag etter studietiden. Dette er noe de nye lærlingene vurderer å en gang benytte seg av.  

- Hva jeg kommer til å gjøre videre etter fagbrevet vil tiden vise. Jeg ser for meg en lang arbeidskarriere hos Berge Sag, men i fremtiden er det godt mulig jeg benytter meg av studietilbudet. Da tar jeg eventuelt også med meg god erfaring fra arbeidslivet, inn i studielivet, mener Apeland.

Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden

Rediger Content Item
On test
Aktuelt detaljer
/aktuelt-details