Helgevold Elektro leverer til Island-prosjekt


Helgevold Elektro har spesialisert seg på automatisering av oppdrettsanlegg. Nå leverer de automatiserte system til Arctic Fish sin utvidelse av smoltanlegget på Island. 

Arctic Fish utvider smoltanlegget sitt på Island, Helgevold Elektro skal levere automasjon til prosjektet. (illustrasjon: Arctic Fish)


Svein Tore Veim er leder for aqua i Helgevold Elektro, og prosjektleder for Islands-prosjektet. Det er Arctic Fish som står bak jobben der de  skal utvide smoltanlegget sitt på Nordur Botn på Island. Helgevold Elektro har opparbeidet seg 30 år med erfaring fra oppdrett-sektoren. Nå skal de være underleverandør til Sandefjord-selskapet Eyvi som skal levere en helhetlig løsning inkludert et vannresirkuleringssystem (RAS), rør og hjelpesystemer for produksjon.
– Vi bygger et komplett nytt RAS-anlegg til anlegget som har to haller med seks kar i hver hall. Vi skal bygge alt av tavler og system i Norge, før dette blir sendt opp til Island. Det er et islandsk firma som gjør selve elektro-installasjonen, derfor må også alt materiell være på engelsk, forteller Veim.
Ifølge Finansavisen har prosjektet en totalkostnad på 250 millioner kroner.


Oppstart neste år


– Systemet vi leverer her er uten foring, det har de dekket inn på eksisterende system. Vi skal derimot styre vannbehandlingsanlegg, pumper, ventiler og oksygentilførsel. Resirkuleringsanlegget fører til at de bruker 99 prosent av vannet på nytt, dette går i en runddans hele tiden. Det er mye å tenke på når det kommer til vannkvalitet, både med tanke på kjemikalier, saltinnhold, PH-verdi og så videre. Dette jobber Eyvi med, vi justerer oss etter de behovene de ser, sier Veim og legger vekt på at landbaserte anlegg i oppdrettsnæringen er kommet for å bli.
Leveringene til Island starter i månedsskiftet mai/juni i år, og etter hvert skal også gjengen i Helgevold opp på befaring på prosjektet. Etter planen skal anlegget være i drift på nyåret i 2023.
– Det varierer jo veldig fra anlegg til anlegg hva vi leverer av automasjon, men vi har et fortrinn i å være totalleverandør og har et stort automasjonsteam som jobber konsekvent for å finne gode løsninger til næringen, sier Jan Halvard Andersen som er avdelingsleder proffmarked i Helgevold Elektro.
– Det er jo litt tøft at vi kan styre denne utviklingen fra Sandeid, og ha kunder hvor som helst, som nå på Island, mener han.

Eget tavleverksted


Helgevold har eget tavleverksted i Sandeid der de produserer prosesstavlene. Automasjonssystemene til Helgevold kan styre alt fra foring, lysstyring til pumper og annet automatikk på anlegget. Målet er å gjøre arbeidshverdagen til de ansatte så enkel som mulig, samtidig som en driver på en mest mulig effektiv måte. På Bremnes Seashore sitt anlegg i Trovåg har Helgevold Elektro levert egenutviklede systemer for lys- oksygen- og fórstyring, samt styring av RAS anlegget, som er et resirkuleringsanlegg som renser vannet på en bærekraftig måte gjennom biofilter.
– På disse store anleggene betyr små justeringer veldig mye for å få bedre resultat. Alle oppdrettsanlegg har automatiserte system i en eller annen grad, men det er ikke så mange bedrifter som jobber med automatikken på prosess-siden i oppdrettsanlegget, sier Andersen.
– Denne spisskompetansen som vi har kan vi også bruke mange andre steder enn i vårt geografiske område. Vi jobber kontinuerlig med forbedringer, og vi må følge med i utviklingen hele tiden. Jobben på Island er av medium størrelse for oss, men vi ser ofte at disse oppdretts-jobbene bygger på seg i flere trinn, slår Andersen fast.
Tips oss!

Folk i vinden

Har dere en ny kollega på laget? Send oss en epost og vi legger det ut på Folk i vinden!

Send tips
Har du en god Medvind-sak?

Har du gode tips fra næringslivet i Vindafjord? Stikk innom, eller kontakt oss!

Send tips
Kalender

Har du forslag til ny kalenderoppføring?

Send tips
T E S T