Hopp til innhald

Fra hobbyfotograf til eget studio  

Da Linda Vestre fikk ett speilrefleks-kamera av mannen sin i 2015, startet reisen som selvlært fotograf. Nå har hun opparbeidet seg en solid kundekrets, med eget studio utenfor hjemmet sitt.  

Linda Vestre er selvlært fotograf. Nå råder hun andre til å tørre å satse for seg selv. - Du har ingenting å tape på det. Jeg visste ingenting når jeg først begynte, men man kommer langt med et enkelt kamera og lys, sier Vestre. Foto: Linda Vestre.

–  Jeg ble selv veldig overrasket over at det var dette jeg skulle jobbe med, og hadde absolutt ikke sett for meg at det var denne retningen jeg skulle gå. Jeg har alltid følt at jeg ikke er en person som kunne satset for meg selv, det er veldig utav min komfortsone, forteller Linda. 

Som så mange andre har hun alltid likt å ta bilder med mobilen sin, men det var en helt spesiell julegave som skulle til for at hobbyen skulle bli en arbeidsplass. Etter at interessen for fotografi økte, ble også responsen større. 

– Det startet med at jeg la ut et bilde av datteren min på Facebook. Etter en liten tid begynte jeg å få veldig stor respons på bildet. Da startet flere av vennene mine å motivere meg til å satse for fullt, men siden jeg ikke hadde noe utdanning innenfor dette feltet, holdt jeg litt tilbake. Etter mye grubling bestemte jeg meg bare for å satse, forteller hun.   

Linda Vestre startet eget fotostudio i garasjen. Foto: Linda Vestre

Med mye respons kom drømmen 

I 2016 bestemte Linda seg for å ta steget videre. Hun laget sin egen logo, Facebook-side og et kontor i kjelleren sin. Med mye usikkerhet og lite kunnskap, var det mye som måtte læres i starten.

– Jeg tenkte at jeg har ingenting å tape. Derfor investerte jeg i alt av utstyr som jeg trengte. I starten fotograferte jeg kun venner og familie. Ofte var det søskenbarna som ønsket en fotograf i bryllupet eller til andre arrangementer, da jobbet jeg nesten gratis, forteller hun.  

Etter hvert ble det tydelig at flere ble imponerte av bildene hennes. I 2017 deltok hun i Grannar sin fotokonkurranse, hvor bildet av datteren ble stemt fram, og vant årets Sommerbildet. Mye har endret seg siden da, og etter hvert ble etterspørselen så stor at hun ikke lenger hadde plass i kjelleren.    

– Jeg fikk plutselig en stor økning i kunder, noe som har vært utrolig kjekt. For to år siden bestemte jeg meg derfor å bygge en garasje utenfor huset vårt, sier hun.   

På den måten fikk hun bedre plass til utstyr og rekvisitter. Travle dager og lange kvelder ble også mer og mer en livsstil for Linda. Nå jobber hun fulltid, samtidig som hun også har vakter i Miljøtjenesten innimellom. Det har vært en fin balanse som gir variasjon i hverdagen.  

– Jeg styrer dagene mine selv. Men det blir fort travelt når en skal balansere familielivet og jobben. Samtidig er det fint å kunne ha et eget studio hjemme slik at jeg kan jobbe når som helst, forteller hun.  

Inspirasjon overalt   

Med kunder fra både Etne, Bømlo, Karmøy og Odda, må en være rask hvis en ønsker seg en fotograf til bryllupet og konfirmasjonen.   

– Akkurat nå får jeg mye forespørsler om å ta familiebilder, og portretter av nyfødte. Samtidig merker jeg at den travleste tiden er i mai, juni, august, september, oktober og november. Ofte er jeg også helt fullbooket før bryllupssesongen, forteller hun.   

– Hvor henter du inspirasjon til bildene?  

– Med en så fin plass her jeg bor kan man finne inspirasjon overalt. Jeg bruker mye uteområde her i den fine bygda min i Skjold når jeg tar bilder. Det hender ofte at jeg går ute i naturen eller ser soloppgangen fra vinduet en morgen, og tenker for meg selv at det hadde blitt et fint bilde. Det hender også at jeg finner ting i butikken, som jeg tenker kunne vært en bra rekvisitt. Samtidig er det mye inspirasjon å hente på Instagram og Pinterest, forteller hun.  

I fremtiden ønsker hun å kunne utvikle seg enda mer. Målet er å kunne ta mer kunstprotrett, og å utvide sin portefølje. Når hun får spørsmål om hun har noen råd til andre som ønsker å satse for seg selv, er rådet å bare hoppe i det.    

– Det er veldig kjekt å kunne styre seg selv, og en blir kjent med mange ulike mennesker. Så hvis det sitter en gründerspire i deg, er rådet mitt å bare satse. Du har ingenting å tape på det. Jeg visste ingenting når jeg først begynte, men man kommer langt med et enkelt kamera og lys, sier hun smilende. 

Ledige stillingar

Utbjoa Armering & Sveis AS
Frist: 10. feb

Folk i vinden

Tips oss

Folk i vinden

Har de ein ny kollega på laget? Send oss ein e-post så legg me det ut på Folk i vinden!

Send tips

Har du ei god Medvind-sak?

Har du gode tips fra næringslivet i Vindafjord? Stikk innom, eller kontakt oss.

Send tips
T E S T